Donut

150 g tepung halus
100 g tepung gandum
20 g gula kastor
20 g mentega
1 sudu kecil yis kering
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pelembut roti
140 ml susu segar
gula icing


          - Masukkan tepung gandum, tepung halus, gula dan garam ke dalam mangkuk
           - Kacau hingga rata
           - Tuangkan susu dan yis. Kacau


           -  Masukkan mentega. Kacau sehingga sekata
           - Masukkan esen vanila, pelembut roti dan serbuk penaik
           - Keluarkan untuk diuli sehingga tak lekat pada tangan
           - Bentukkan bulat dan masukkan kembali ke dalam mangkuk
           - Tutupkan dengan kain lembap dan biarkan seketika untuk menaikkan doh
             sebanyak 2 kali ganda
           - Canaikan dan bahagikan kepada beberapa bahagian
           - Bentukkan bulat atau ikut citarasa anda. buat lubang di tengah dengan 
              jari.
           - Tutup dengan kain kering dan biarkan seketika untuk menaikkan lagi 
             donut 1.5 kali ganda
            - Goreng donut dengan api yang perlahan
           - Taburkan / golekkan dengan gula ising.
           - Nikmati donut anda semasa masih panas. heaven! :)

Sumber : My Resipi.com dan dicampur adunan sendiri :)                                     

                                        
 






1 comment:

  1. Sodap ni....kira praktis this year punye eventla kan..tq, jemput jd follower
    http://badrul-perjalananku.blogspot.com/

    ReplyDelete